top of page
Search

En kald aprildag ble til en varm måltid og 250 smil

Updated: Apr 26, 2022

Det var en kald og klar dag i det de frivillige ankom Geitmyra-gården som også er et matkultursenter for barn.


Først ble de ønsket velkommen av to majestetiske katter som nøt et lunt solbad på trappen. Enhver gård har mus, og derfor er katter en nødvendighet, som de senere ble fortalt. Gården tilhører Oslo kommune, og tradisjonen med å dyrke på denne jorden går tilbake til 1600-tallet.


Foto: Natalia Vorobieva & Irina Bjørnstad


Formålet med senterets arbeid er å tilføre kunnskap rundt maten og lære barn å lage sunne måltider. Dette viser seg til å være en suksess – barn elsker sunn mat! Siden Geitmyra-senteret vet dette godt, stilte de opp med alle nødvendige råvarer av høyeste kvalitet, slik at de frivillige kunne tilberede den tradisjonelle ukrainske suppen «Borsjtsj».


Foto: Irina Bjørnstad


På grunn av endringer i kostholdet og mangel på den gode maten de er vant til, lider ukrainske flyktningbarn ofte av magesmerter. Slik kan suppe utgjøre en stor forskjell for et barns helse. Oppmuntret av denne ideen brettet de frivillige opp ermene og stod klare til å lage den beste borsjtsjen i området!


Foto: Irina Bjørnstad


Oppskriften til akkurat denne borsjtsjen fikk Renate fra Tatiana. Ingrediensene i denne suppen består hovedsakelig av kjøtt, bønner og ulike grønnsaker, inkludert rødbeter, som gir den sin karakteristiske røde farge og smak.


Det skulle tilberedes hele 40 liter med suppe fordelt på to store gryter. Med et smil om munnen og entusiasme i hjertet satte kokkene i gang med å kutte, steke, rive og koke.


Foto: Irina Bjørnstad


Etter to timers arbeid var suppen endelig klar. Likevel var det noe viktig som manglet... nemlig salt. Hvor mye salt skal man putte i en svær kjele på 20 liter? Svaret er - svært mye! :-) Etter at de frivillige bestod salt-testen, kunne suppen klargjøres for frakt. Borsjtsjen ble så kjørt til Scandic Helsfyr.


Foto: Irina Bjørnstad


Den dagen fikk mer enn 250 ukrainske barn glede av en skål med en av favorittsuppene sine! Senere forsynte også noen voksne seg med borsjtsjen.


SUPPE(R)KRAFT takker med dette Geitmyra matkultursenteret og de frivillige for en fantastisk innsats og godt humør!


Av Olga-Alexandra Goudz


71 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page